Leestijd ca. 7 minuten
Acteur Thor Braun (21) valt op als Chris in de tv-serie Oogappels. Hij is ook bekend van zijn rollen in De Boskampi's en De Belofte van Pisa. Dit zijn Thor's favoriete films.
1 De Boskampi’s (Arne Toonen, 2015)
Rik wordt op school gepest, net als zijn vader; een boekhouder die op zijn werk de underdog is. Als Rik naar een nieuwe school gaat, doet hij -geïnspireerd door een maffia-film- alsof zijn vader een koude maffiabaas is. Rik wordt de stoere jongen van de school, maar hoe lang kan hij deze leugen nog volhouden? De Boskampi’s is een perfecte film om het thema pesten in de klas te bespreken.
“Om De Boskampi’s kun je echt lachen en ik denk dat humor het beste werkt bij het bespreken van een thema zoals pesten. Dat de film iets teweeg kan brengen, ontdekte ik tijdens een Q&A met leerlingen op het Nederlands Film Festival. Een jongen in de zaal stak zijn vinger op, vertelde dapper dat hij zichzelf heel erg in Rik herkende en vroeg: ben jij zelf ook gepest? Nee, zei ik, daar heb ik eigenlijk nooit mee te maken gehad.
Naderhand besefte ik me dat ik aan die jongen had kunnen vertellen dat films mij ook inzichten over mezelf hebben gebracht. Ik weet nog dat ik Billy Elliot zag en ik me heel erg kon identificeren met het hoofdpersonage. Billy komt uit een arbeidersgezin en dat is bij mij niet geval. Maar het gevoel dat je anders bent dan de rest en destrugglesdie je daarin hebt, dat herkende ik.
Mooi aan Billy Elliot is dat je naar een knallende ruzie tussen Billy en zijn vader kijkt, terwijl een heel vet nummer wordt ingezet.Je wordt meegenomen in het gevoel van losbreken en je verliezen in dansen.Dat onoverwinnelijke is me bijgebleven als de boodschap van de film."
2 De Belofte van Pisa (Norbert ter Hall, 2019)
Trompettalent Samir – vooral Sam genoemd- is op het elitaire muzieklyceum in Amsterdam-Zuid de eerste student van Marokkaanse komaf. Zijn oudere broer die na een overval achter tralies verdwijnt, laat Sam beloven om het beter te doen door zijn eindexamen te halen. Sam voelt zich steeds meer thuis in de wereld van zijn medestudenten, terwijl hij ook aan de verwachtingen van zijn familie wil voldoen. Deze boekverfilming is geschikt voor een les Nederlands en Maatschappijleer.
“IJsbrand, het personage dat ik in deze film speel, is een stuwende factor in decoming of agevan Sam, en andersom. Ze leren elkaar kennen op het muzieklyceum, raken intens bevriend en Sam gaat zelfs bij IJsbrand en zijn ouders wonen. Sam wordt daardoor heel erg een tata vindt Sam's familie.
Wat Sam en IJsbrand met elkaar gemeen hebben is dat ze zich allebei verstikt voelen in het milieu waarin ze opgroeien. Zo zegt IJsbrands moeder: ik heb je ingeschreven voor een beurs, dan kun je nadat je geslaagd bent naar New York. Daarin zit een opdracht besloten: word succesvol.
Zelf herkende ik veel in IJsbrand, want je komt uit een bepaald milieu, bent op een bepaalde manier opgevoed, in een bepaalde bubbel en daar wil je in je puberteit uitbreken. Je vraagt je af: wat wil ik en wie ben ik?
Het thema van deze film is bevrijding vinden in elkaar. De werelden van Sam en IJsbrand liggen ver uit elkaar, maar juist daardoor gaan ze beter begrijpen wie ze zelf zijn. Ik denk dat iedere middelbare-schoolleering zich daarin kan herkennen."
3 Y Tu Mamá También(Alfonso Cuarón, 2001)
“Een hele mooie coming of age-movie met fantastisch camerawerk. De twee jongens, Julio en Tenoch, rijden door het Mexicaanse landschap met de beeldschone Louisa. Naast de spanningen die in de auto ontstaan zie je soms ook beelden van hoe het er in de buitenwereld, in de maatschappij, uitziet.
Deze film heb ik gekeken als voorbereiding op mijn rol in De Belofte van Pisa, omdat Y Tu Mamá También ook over twee jongens gaat die zich aan elkaar spiegelen. De jongens voeren strijd om een vrouw -wie is nou de sterkste en de stoerste?- maar eigenlijk zijn ze alledrie op zoek naar bevrijding."
4 (Ridley Scott, 1991)
“Geweldig geacteerd. Deze road movie heeft ook een krachtige boodschap over de positie van vrouwen in de maatschappij, dat vind ik er heel vet aan. De uitzichtloosheid van het leven van Thelma en Louise is tragisch, maar het gevoel dat je de film je geeft is ook heel euforisch.”
5 Le Nouveau(Rudi Rosenberg, 2015)
“Deze zonnige film gaat over de dertienjarige Benoît die op een nieuwe school vrienden moet zien te vinden en in de klas met buitenbeentjes te maken krijgt. Tijdens mijn middelbareschooltijd heeft deze film me een levensles geleerd: zoek het niet bij de populaire jongens en kijk wie er dicht bij je staan en er altijd voor je zijn.
Dit is een film waarvan je hoopt dat veel jongeren 'm zien, want het laat zo goed en levensecht zien waar vriendschap over gaat. Le Nouveau is een tranentrekker, maar van het einde word je ontzettend vrolijk. Je zit echt van: wow!”
Bekijk de gratis les bij De Belofte van Pisa (VO)
Bekijk ook eens
Bekijk alle artikelen